Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Αναπλήρωση:«Κοινωνικές απώλειες πολέμου ΗΠΑ-Ιρακ»

Επειδή η πραγματική εικόνα των κοινωνικών απωλειών δεν παρουσιάζονται στις πραγματικές διαστάσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά τις περισσότερες φόρες γίνονται αναφορές για απώλειες μόνο των Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να μη έχουμε εικόνες για τις απώλειες των άμαχων ανθρώπων στο Ιράκ που είναι γυναίκες και παιδιά, αυτό καθιστά τον λόγο που επέλεξα για να παρουσιάσω μέσα από το blogs της Riverbent μια τέτοια πλευρά. Μέσα από αυτό βλέπουμε την κατασκευή του εχθρού, η Αμερική είναι η κακή πλευρά διότι αυτοί βομβάρδισαν τους αμάχους ανθρώπους. Υπάρχει απειλή στον Ιρακινό πολιτισμό, το ένα τέταρτο του μελλοντικού πληθυσμού θεωρείται ήδη χαμένο. Τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται από μια σύγκριση που έκανε το Παρατηρητήριο Υγείας της UNISEF.

Πολλές γυναίκες σήμερα ζουν μόνες, ενώ οι μητέρες πρέπει να διαχειρίζονται την εξαθλίωση, να μοιράζουν την τροφή ανάμεσα στα παιδιά, τη μια μέρα να ταΐζουν το ένα και την επόμενη το άλλο, ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά δεν θα αποκτήσουν ποτέ τις φυσιολογικές διανοητικές ικανότητες εξαιτίας της έλλειψης πρωτεϊνών και γάλακτος. Επίσης, απειλή υπάρχει ακόμα και στα υλικά αγαθά του πολιτισμού από την αρχαιότητα. Με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι λεηλασίες από τις εφημερίδες έχει να κάνει με την κατασκευή του εχθρού, ότι οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι είναι οι κακοί επειδή μας κλέβει τον πολιτισμό θέλοντας να καταστρέψει τον Ιρακινό πολιτισμό.

Εμβάθυνα περισσότερο στις εικόνες των ιρακινών αμάχων και του υλικού πολιτισμού, διότι οι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών παρουσιάζονται τις περισσότερες φορές με την έννοια του «ηρωισμού», δηλαδή ότι τα άτομα αυτά έχασαν την ζωή τους υπηρετώντας για το καλό της πατρίδας και αποτελεί υπερηφάνεια για τις οικογένειες που έχουν χάσει τους αγαπημένους γιούς και συζύγους.