Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στο θέμα: "Παρουσιάστε ένα εναλλακτικό μέσο όπως μπλοκ, ιστοσελίδα, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό που κυκλοφορεί στον ελληνικό χώρο και δικαιολογείστε γιατί είναι εναλλακτικό" θα εξετάσω τη παρακάτω μπλόγκ σελίδα.
Θα προσπαθήσω στην συνέχεια να δείξω, με ποιο τρόπο αυτό το είδος μιντιακό προϊών διεκδικεί την προσοχή του κοινού. Η χρήση αυτής της ενημέρωσης με ένα-δυο κλικ μας προσφέρει άμεση και μη εμπορευματική πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Αν κοιτάξουμε καλύτερα θα δούμε ότι η εναλλακτική ενημέρωση υπήρχε πάντα, απλός σήμερα υπάρχει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα στη Βικιπαίδεια γραφθούν ότι η επιρροή των blog, έχει αρχίσει να αυξάνεται και πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι πλέον με την ποιότητα των καθιερωμένων Μ.Μ.Ε. Στις τελευταίες εκλογές στις Η.Π.Α η φωνή των ιστολογιών ήταν ιδιαίτερα δυνατή. Θεωρούν ότι τα μπλόγκ επηρέασαν πολύ το αποτέλεσμα ψήφου, διαχέοντας πολύ γρήγορα τις πληροφορίς, καταρρίπτοντας κάποια σοβαρά επιχειρήματα. Σημαντικό να μη ξεχνάμε πως η διάχυση τέτοιου είδος ενημέρωσης, έχει αναγνωριστεί ακόμα περισσότερο ως απειλή σε χώρες με αντιδημοκρατικά καθεστώτα όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, η καταστολή που εφαρμόζεται εναντίον των μπλόγκερς είναι πρωτοφανής κυρίως από τις υπηρεσίες παρακολούθησής τους, από υπηρεσίες για φυλάκισή τους και βασανισμών δημιουργών τους, επειδή αναδειχθηκάν ως σύμβολα αντίστασης, διαφορετικότητας και διεκδικητές ελευθερίας. Tο xblog συνοδεύεται με άλλους ιστότοπους και άλλα μπλόγκ, επιτρέποντας έτσι στους αναγνώστες, να σχολιάσουν την αρχική θέση του συγγραφέα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του συγγραφέα και των αναγνωστών.

Αυτή η ενημέρωση προσπαθεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους να γίνουν οι ίδιοι τα μέσα ενημέρωσης, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας μόνοι τους την αφήγηση και την ανάλυση των γεγονότων που τους αφορούν. Σε σχέση με τη τηλεόραση, εφημερίδα ή ραδιοφωνικός σταθμός, ο μπλόγκερς μπορεί με τη ανάρτηση στο xblog να αναλαμβάνει την ενημέρωση στα χέρια του, ενώ μέσα από την παραδοσιακή ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδα, ράδιο) το άτομο δεν τολμάει να πει και να εκφραστεί όπως νιώθει ή θέλει, διότι δεν του επιτρέπουν τα ΜΜΕ. Το κάθε ΜΜΕ ξεχωριστά, έχει τη δική της δομή, λειτουργία και συμπεριφορά. Στο ερώτημα: γιατί σήμερα θα πρέπει να θεωρήσουμε ένα μπλοκ εναλλακτικό..? Θα πρέπει να εξετάσω κάποια σημεία παρακάτω, για να γίνει καλύτερο κατανοητό:
«Καταρχήν, ας πάρω πρώτα για παράδειγμα τη τηλεόραση. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος όταν βγαίνεις στα παράθυρα. Σου λένε πες μας γρήγορα αυτό.. κι αυτό.. και πριν καλά, καλά αρχίσεις, σου κλείνουν το στόμα είτε γιατί δεν έχουν άλλο χρόνο είτε γιατί πρέπει να πάνε σε άλλο θέμα. Ενώ, όταν το προσωπικό σου πρόβλημα είναι κοινωνικό αλλά συνδέεται με το οικονομικό, δεν σου επιτρέπει ο παρουσιαστής να σχολιάσεις τον Υπουργό Οικονομίας ή κάποιο Οργανισμό αν θέλεις διότι σου υπενθυμίζουν ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της εκπομπής ή της ενημέρωσης. Η τηλεόραση έχει ένα σημαντικό ελάττωμα από τη φύση της: είναι μονόδρομη. Οι θεατές μπορούν μόνο να βλέπουν, δηλαδή να δέχονται τις πληροφορίες που του προσφέρει η τηλεόραση, χωρίς να μπορεί να τις επιλέγει ή να επεμβαίνει σε αυτές όπως γίνεται στο μπλογκ. Επίσης, δεν μπορεί να τις διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες του, είτε είναι πραγματικές, είτε επίκτητες. Το μπλογκ είναι κάτι διαφορετικό, οι χρήστες του xblog, έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν και να ρυθμίσουν τις παραμέτρους των πληροφοριών ενώ στην τηλεόραση όχι.

Όσον αφορά την εφημερίδα, ο προβληματισμός είναι διαφορετικός. Όταν γράφουν ένα δικό σου προσωπικό θέμα, το πολύ σε δύο-τρεις μέρες, το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει πλέον στην αγορά το συγκεκριμένο έντυπο της εφημερίδας, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να το διαβάσουν άλλοι που δεν πρόλαβαν να την αγοράσουν. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αυτοί που είχαν διαβάσει το θέμα, σίγουρα δεν την διάβασαν υπό τη μορφή μιας προσωπικής αφήγησης, διότι η δομή έκδοσης μιας εφημερίδας, ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Πρώτον, δεν επιτρέπουν κάποιες εκφράσεις και δεύτερον, στην αφήγηση χρησιμοποιούν συγκεκριμένη γλώσσα, ενώ μέσα από το δικό σου μπλόγκ μπορείς να εκφραστείς, όσο σε επέκταση εσύ θέλεις και όπως θέλεις, χωρίς να σε δικόψει κανείς όπως στη τηλεόραση ή εφημερίδα. Επιπλέον, η ανάρτησή σου βρίσκεται ελεύθερα στο διαδίκτυο για όσο χρόνο εσύ επιθυμίες και οι πληροφορίες δεν φιλτράρονται. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το διαδίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως ένα δημοκρατικό μέσο διακίνησης πληροφοριών. Οι χρήστες του χblog, έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν και να ρυθμίζουν τους παραμέτρους των πληροφοριών π.χ. μέσα από τα σχόλια κ.λ.π. Βλέπουμε ότι το μπλόγκ δεν είναι μόνο ένας πομπός αλλά και ένας δέκτης ταυτόχρονα.

Ας δούμε στην συνέχεια, την περίπτωση της ραδιοφωνικής ενημέρωσης όπου προσωπικά την θεωρώ από άποψη λειτουργίας πολύ πιο πίσω από την τηλεοπτική. Θέλω να διευκρινίσω εδώ, ότι με την ακοή και μόνο, στην αυξανόμενη σημερινή τεχνολογική εξέλιξη, δεν φτάνει να κατανοήσουμε ορισμένα πράγματα αν δεν έχουμε οπτική επαφή μέσω εικόνων για το περιεχόμενο που ακούμε. Βέβαια, το ραδιόφωνο έχει και ένα πλεονέκτημα. Αν κάποιος ντρέπεται και θέλει να βγει δημόσια για να μιλήσει, μπορεί σαν αδιέξοδο να το επιλέξει. Από τη άλλη όμως νομίζω ότι υπάρχει και ένα μειονέκτημα. Πιστεύω ότι πολύ λίγοι θα είναι αυτοί που θα τον ακούσουν και θα τον καταλάβουν. Συνήθως, ραδιοφωνική ενημέρωση ακούνε, αν εξαιρέσουμε τους λάτρεις του ραδιοφώνου, περισσότερο στα απομακρυσμένα χωριά και βουνά ή καμία φορά ταξιδεύοντας σε κάποιο λεωφορείο ή αυτοκίνητο αν και τις περισσότερες φορές σε αυτή τη περίπτωση προτιμάται πιο πολύ η μουσική. Σύμφωνα με τα προσωπικά μου πιστεύω, νομίζω ότι δεν υπάρχει βαθύ κατανόηση των γεγονότων μέσω ραδιοφώνου, λόγω έλλειψης πραγματικής αναπαράστασης. Σε σχέση με το μπλόγκ, όταν μας παρουσιάζουν ένα θέμα, έχουμε δυνατότητα εκτός να ενημερωθούμε, να ακούσουμε και να δούμε, μπορούμε να επεμβαίνουμε σε αυτά είτε σχολιάζοντας την αρχική θέση του συγγραφέα, είτε ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του συγγραφέα και των αναγνωστών».
Θεωρώ το χblog.gr θεματικό, ασχολείται με την επικαιρότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το καλοκαίρι του 2005, η ενημέρωση περιστρέφεται γύρο από την πολιτική, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, επίσης μπορούμε να δούμε ειδήσεις και νέα από τον χώρο της μουσικής και του αθλητισμού. Επιπλέον, τα άτομα που επισκέπτονται συχνά το xblog.gr έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μουσικές συλλογές ή προσκλήσεις για διάφορα events μέσα από τους διαγωνισμούς που γίνονται. Πιστεύω, ότι με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο μπλοκ, προσπαθεί να διεκδικεί την προσοχή του κοινού, αφού εκτός από την πληροφορία από το οποίο το άτομο θα πληροφορηθεί, στο τέλος κερδισμένος θα βγει. Φαίνεται πως το xblog έχει αναπτύξει ένα δικό του πολιτισμό. Παρέχει ένα μηχανισμό δυναμικής δημοσίευσης άρθρων, εικόνων και ήχων για όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απόψεις ή τις αναλύσεις μέσω των ιστοσελίδων. Το μπλόγκ σαν ένα μαγικό χαλί, σε μεταφέρει με εξαιρετική ευκολία σε άλλους τόπους, σου δίνει την δυνατότητα να γίνεις κάποιος άλλος, σε ψυχαγωγεί και σε πληροφορεί για τα γεγονότα που συμβαίνουν στην άλλη γωνιά του κόσμου, χωρίς ωστόσο να χρειαστείς κάποιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό πρόγραμμα όπου καθορίζει την δική σου ώρα για να ακούσεις και να δεις, την αγαπημένη σου εκπομπή είτε να χαλαρώσεις, είτε να ενημερωθείς.

Πηγή:
http://www.xblog.gr/?p=882

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολύ ωραίο το post:) Ευχαριστούμε για την αναφορά στο xblog.gr ,πραγματικά μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έγραψες για το xblog.gr στην τελευταία παράγραφο.

Τάσος Βελιάδης-xblog.gr