Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΠΛΟΓΚ

Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που με ευνόησε να αποκτήσω μερίδα στο "παράδεισο" του Διαδικτύου; Προφανώς αυτό, έχει να κάνει με τη αύξηση των κινήτρων μου, για τη συμμετοχή και καταξίωση όχι μόνο στα πλαίσια του μαθήματος “Ανθρωπολογία των ΜΜΕ” αλλά και ενός ευρύτερου κοινού. Στην συνέχεια θα δείξω πρώτα, με ποιους τρόπους το προσωπικό μου blog με βοήθησε στην κατανόηση των νέων ηλεκτρονικών μέσων, δεύτερον θα κάνω μια αξιολόγηση του μπλογκ και τέλος θα εκφράσω τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα.

1) Ο ιστοχώρος αυτός, με βοήθησε προσωπικά να αντιλαμβάνομαι τα Νέα Μέσα, μέσου του τρόπου της ελεύθερης επικοινωνίας και της έκφρασης. Μέσα απο αυτό έμαθα να μοιράζομαι με τους υπόλοιπους φοιτητές του τμήματος και τη διαδικτυακή κοινότητα για όσα κάνω και σκέφτομαι, με σκοπό να φανώ χρήσιμη και εξυπηρετική. Κάθε αναγνώστης, με μια ματιά μπορεί να πληροφορηθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και επιπλέον έχει το δικαίωμα να μοιραστεί μαζί μου όπως και με τους υπόλοιπους αναγνώστες την άποψή του. Μπορεί να δει κανείς, πως η συγγραφή του προσωπικού μου μπλογκ, φαίνεται δημιουργική μέσα από τις εικόνες, το βίντεο και τους ήχους που συνοδεύουν το κείμενο έτσι ώστε να γίνει καλύτερη κατανόηση των γεγονότων και να αλληλεπιδρά στον αναγνώστη τη μάθηση. Αυτή η μάθηση γεννιέται κυρίως όταν προσφέρουμε το σωστό νόημα του κειμένου, δηλαδή θα πρέπει ως δημιουργοί να «αγκυροβολήσουμε» το νόημα μέσω εικόνας ή του βίντεο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους μεθόδους: π.χ όταν προβάλουμε ένα κείμενο να συνοδεύουμε τις φωτογραφίες από επικεφαλίδες και λεζάντες ώστε το νόημα να παραμένει σταθερό και να οδηγήσει τον αναγνώστη στην καλύτερη απόκρουση. Στο μπλογκ χρησιμοποιώ τη φωτογραφία διότι πιστεύω ότι μας παρέχει πρόσβαση στην πραγματικότητα και στην αλήθεια. Η αναπαράσταση των γεγονότων μέσα από βίντεο (ως κώδικας στην κατασκευή του θέματος), χρησιμοποιείται επίσης, δίνοντας στον επισκέπτη ενεργό ρόλο τόσο στην κατανόηση όσο και στο σχολιασμό.

2) Η μέθοδος του blog, ως ακαδημαϊκή εργασία, σε σύγκριση με άλλους μεθόδους των μαθημάτων μου έφερε θετικά αποτελέσματα. Ήταν ένα καλό εργαλείο στην ανάπτυξη των ελεύθερων εκφράσεων μέσω αναρτήσεων, στην καταγραφή των σκέψεών μου, στην δημιουργία καινούριων ιδεών αλλά και στην διαφωνία επιχειρημάτων. Επιπλέον, το μάθημα με βοήθησε να στοχάζομαι με σκοπό να οικοδομήσω καλύτερα τις γνώσεις μου. Θεωρώ σημαντικό να μπορεί ο κάθε καθηγητής/ καθηγήτρια να δημιουργήσει ένα δικό του μλογκ όπου μέσα σε αυτό, θα δημοσιεύει τις απόψεις του για ένα θέμα, τις εμπειρίες για άλλο θέμα, τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουν κάποιο μάθημα για να γίνονται περισσότερες συζήτησεις και ανταλλαγές απόψεων με τους σπουδαστές. Πιστεύω οτι οι παραπάνω λόγοι έπαιξαν σημαντικό και βασικό ρόλο στο να ξεχωρίσει το μάθημα της «Ανθρωπολογίας των ΜΜΕ» (μέσω των μπλογκ) από τα υπόλοιπα μαθήματα.



3) Επειδή το ιστολόγιο αντανακλά την προσωπικότητα του δημιουργού, ίσως από δώ και πέρα να ασχοληθώ με παρουσίασεις και αναλύσεις θεμάτων που αφορά τη πολυπολιτισμικότητα, διότι αποτελεί ένα κομμάτι που ενδιαφέρομαι πολύ. Σήμερα η πολυπολιτισμικότητα, είναι το κυρίαρχο φαινόμενο της εποχής. Όλες οι κοινωνίες, αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν την αρμονική συμβίωση διαφορετικών ταυτοτήτων και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων. Επομένως, συνιστά ένα καλό επιχείρημα για να εστιάσω στη ποικιλότητα των πολιτισμών και στις κυριότερες διαστάσεις της πολιτισμικής ταυτότητας.

Πηγή εικόνας:

Πηγή βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: