

Το απίστευτο είναι ότι από αυτό εξετέθησαν και οι σύμμαχοι στη ραδιενέργεια, έτσι μετά τον πόλεμο 90.000 Αμερικανοί αλλά και Άγγλοι βετεράνοι παρουσίασαν όπως ονομάστηκε το `` σύνδρομο του κόλπου ΄΄ που περιλάμβανε διαταραχές όπως αμνησία, αρθραλγίες, εξανθήματα, κακουχία κτλ. Περίπου 11 έτη μετά τον πόλεμο του κόλπου, στις 10 Δεκεμβρίου του 2001 οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν την ύπαρξη του συνδρόμου! Αυτό έγινε για να μην δοθούν αρχικά αποζημιώσεις στους ασθενείς. Σκόπιμα οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο το 1991. Αυτό έγινε πρώτον για να απαλλαγούν από το άχρηστο απεμπλουτισμένο ουράνιο ( υπάρχει σε 1,5 δισεκατομμύρια τόνους στις ΗΠΑ ) και δεύτερον οι βόμβες αυτές διαπερνούν και την βαρύτερη θωράκιση, για παράδειγμα το τανκ. Τα βλήματα με ουράνιο U–238 έχουν μεγάλη τοξικότητα και ενεργότητα ( ραδιενέργεια ) και εγκαθίστανται στα οστά, το ήπαρ, τους όρχεις, τους πνεύμονες και τους νεφρούς. Επίσης, κατά την διάρκεια του πολέμου, ένας αρχαιολόγος από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης είχε μιλήσει για «βιασμό του πολιτισμού», έτσι χαρακτηρίσει τη λεηλασία των αρχαιοτήτων.
Η αποκαλυπτική φωτογραφία αφιερώνεται «εξαιρετικά» σε όσους ακόμη αναμασούν τα περί «όχλου»: Αμερικανοί πεζοναύτες ξηλώνουν επίχρυσα εκθέματα στο Μουσείο της Βαγδάτης!
Οι Ιρακινοί διευθυντές του Μουσείου επιβεβαίωσαν ότι οι απώλειες δεν ανέρχονται σε 170.000 έργα όπως είχε μεταδοθεί αρχικά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά οι σημαντικές απώλειες είναι 33 αγγεία, αγάλματα και κοσμήματα που εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τους. Από τα 8.000 πιο πολύτιμα έργα του μουσείου, λείπουν μόνο σαράντα επτά, τα περισσότερα επεστράφησαν. H παρεξήγηση έγινε επειδή πολλά από τα εκθέματα του μουσείου είχαν αφαιρεθεί πολύ πριν μπουν στην πόλη οι Αμερικάνοι. Tο 1990, πριν από τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό, 179 κουτιά με τους θησαυρούς της Nιμρούδ είχαν φυλαχτεί σε ένα θησαυροφυλάκιο στα υπόγεια της Kεντρικής Tράπεζας του Iράκ. Bγήκαν στην επιφάνεια όταν τα υπόγεια αυτά πλημμύρισαν με νερό. «Όλοι έλεγαν ότι οι πρόσφατες λεηλασίες ήταν μια δουλειά που έγινε από μέσα», λέει ο Tζον Pάσελ, μέλος της αποστολής της ΟYNEΣKΟ που επισκέφθηκε το Eθνικό Mουσείο της Bαγδάτης. Επίσης, την κατηγορία του λαθρεμπορίου αντιμετώπισε ο τεχνικός του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού FOX News, του μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ, καθώς στις αποσκευές του βρέθηκαν 12 πίνακες που είχαν κλαπεί από παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι πίνακες παρουσιάστηκαν από τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια που κατασχέθηκαν από αμερικανούς στρατιώτες και δημοσιογράφους οι οποίοι επέστρεφαν από το Ιράκ. Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν βρίσκονται παλαιά κέρματα, μαχαίρια και επίχρυσα όπλα. Η λαφυραγώγηση μουσείων και προεδρικών μεγάρων μετά την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη είχε προκαλέσει αίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις υποστήριζαν ότι, βάσει της συνθήκης της Γενεύης, οι ΗΠΑ ως δυνάμεις κατοχής ήταν υπεύθυνες για τη διατήρηση της τάξης στο Ιράκ. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO μετά την λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης, ορισμένοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι δράστες είχαν κλειδιά από τα χρηματοκιβώτια του μουσείου, γνώριζαν τι ήθελαν και ενδέχεται να ήταν από το εξωτερικό. Πρόσφατα το Εθνικό Μουσείο στη Βαγδάτη άνοιξε τις πόρτες του και έδειξε σε περιορισμένο κοινό τα πολύτιμα εκθέματά του μετά από πιέσεις των Αμερικανών, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν στον κόσμο ότι ο θησαυρός, που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '80, είναι ασφαλής και στη θέση του. Οι αρχαιολόγοι του μουσείου, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους, ανέφεραν τα μελλοντικά τους σχέδια. Την προετοιμασία δηλαδή μιας μεγάλης έκθεσης με τα ευρήματα της Νιμρούντ, τη συλλογή με τα πολύτιμα χρυσά κοσμήματα, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα. Ο θησαυρός της Νιμρούντ έχει εκτεθεί μόνο μία φορά, το 1990, σε περιορισμένο πάλι κοινό, που αποτελούνταν από ένα γκρουπ επίσημων καλεσμένων του Σαντάμ Χουσεΐν!